Terug naar portfolio

Energiezuinig woonhuis – Musselkanaal, Groningen


Opdrachtgever: Particulier

Typologie: Woningbouw

Programma: Natuurlijk wonen, flexibel, energiezuinig, nieuwbouw

Oppervlakte: 250 m²

Status: Uitvoeringsfase

Locatie: Musselkanaal, Groningen


Energiezuinig en natuurlijk wonen, een duurzame gedachte

Ons bureau heeft opdracht gekregen om een energiezuinig woonhuis in landelijke sfeer te ontwerpen. Het woonhuis is gebouwd volgens ons bouwsysteem Natuurlijk Wonen.

Er is gekozen voor een boerderijtype met twee uitsparingen. Eén uitsparing dient als overkapping bij de hoofdentree en één als terras bij de tuindeuren. De noordzijde van de woning is redelijk gesloten. Daarentegen heeft de zuidzijde veel glas en natuurlijk een prachtig uitzicht. Het dak is zeer goed geïsoleerd en onderscheidt zich door een strak karakter waar uitstekend zonepanelen op kunnen. De gevel wordt afgewerkt met natuurlijke materialen als Redcedar hout en stucwerk.

De woning is gebouwd volgens het concept Natuurlijk Wonen. Door de nieuwe bouwtechniek is het geheel flexibel en kan er snel en eenvoudig uitgebreid worden. De ventilatie van deze woning gaat niet via roosters in de kozijnen, maar door ventilatiebuizen die onzichtbaar in de wand zijn opgenomen. Deze manier van ventileren brengt natuurlijk voorverwarmde lucht naar binnen en levert geen tocht op in de woning.

De buitenwanden van de woning zijn 240 mm en worden gevuld met natuurlijke isolatiematerialen naar keuze. De binnen- en buitenzijde van de wand wordt naar eigen keuze afgewerkt. De afwerking aan de binnenzijde behelst tevens een technische schil waar stopcontacten, schakelaars etc. naderhand worden aangebracht. Het wijzigen of toevoegen hiervan gaat met dezelfde eenvoud.

De woning wordt voorzien van een energiezuinige en efficiënte installatie. In combinatie met het ontwerp van de woning garanderen we een laag energieverbruik. Indien er zonnepanelen worden toegepast, kan de woning zelfs energie leveren.